BTC: +38670216433 & TEHNOLOŠKI PARK: +38670312924 & CELJE: +38670312748 podpora@trendplus.eu

Če ste navdušenec nad kriptosvetom, potem ste najbrž že slišali za izraz WHITEPAPER. Zagotovo pa ga poznate vsi, ki ste že kdaj vložili v ICO projekt. Gre namreč za dokument, po katerem presodite ali je dotičen ICO projekt zakonit ali pa od vas želijo samo denar.

Ker je ICO projektov vedno več in ker so mnogi izmed njih prevare (kljub temu, da imajo ‘whitepaper’), smo za vas pripravili kratek prispevek o 3 ključnih elementih, ki jih mora vsebovati takšen dokument.

 

1. Izvor oz. naslov podjetja, ki je izdalo ‘whitepaper’


Obstaja veliko študij o ICO projektih. Ena izmed njih je ugotavlja, da približno 32% ‘whitepaper’-jev nima navedene lokacije podjetja oz. naslova, kjer podjetje deluje in vodi posle. To je prvi element, ki se ga splača pogledati. Velja, da morajo biti prisotni vsi podatki o podjetju (npr. kdo je odgovoren za posle, kdo je lastnik, kje ima podjetje sedež…). Ti podatki zagotavljajo legitimnost in varnost vaši investiciji. V primeru, da teh podatkov ni, in se projekt izkaže za prevaro, tudi nimamo osnove za prijavo.

 

2. Reference in usposobljenost ekipe


Ni dober znak, če podjetje skriva svoje zaposlene in ekipo razvijalcev. Značilnost dobrega podjetja je, da izpostavlja svojo ekipo, saj z njeno pomočjo gradi svojo zgodbo. Preko tega pa vzpostavlja zaupanje med njimi in strankami. Predstavitev izkušenj in referenc ekipe doda k vrednosti projekta.

Kadar ‘whitepaper’ ne vsebuje opisov vsaj glavnih akterjev podjetja in razvijalcev, ki stojijo za predstavljeno rešitvijo, potem v projekt ni priporočljivo vlagati. Na trgu je veliko projektov, ki imajo vse podatke in predstavljajo večjo varnost za vaš denar.

 

3. Opis kovanca oz. tokena


Kovanci, ki jih pridobimo z investiranjem v določen ICO, imajo veliko različnih uporabnosti in značilnosti. Glede na tehnološko ozadje so podrejeni določenim pravilom in uredbam (npr. ERC20) s katerimi morajo biti seznanjeni vsi investitorji.

Poleg tega mora whitepaper vsebovati tudi informacije o:

  • uporabnosti kovanca
  • številu izdanih kovancev
  • kje, kdaj in kako bomo dobili kovance
  • kako lahko unovčimo/prodamo kovance oz. če so pri tem kakšne omejitve
  • pravice, ki jih pridobijo z nakupom oz. lastništvom samega kovanca

 

4. Faktorji rizika


Še tako kvalitetno zastavljen projekta s tehnično usposobljeno ekipo se ne more izogniti nepredvidljivosti trga. Poleg tega se neprestano pojavljajo nove tehnologije in inovacije, ki lahko spodkopljejo projekt.

Bistveno v tej točki je to, da se kot investitor tega zavedate in da se v ‘whitepaper’ dokumentu lahko seznanite z možnimi riziki. Šele to nam daje več informacij, na podlagi katerih se lahko bolj smiselno odločimo ali bomo vložili v nek projekt.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Poleg zgoraj naštetih elementov obstaja še več kategorij, ki jih mora pokriti whitepaper. Te štiri pa so dovolj, da lahko govorimo o verodostojnosti projekta in s tem o manjši možnosti za prevaro.

TEHNOLOŠKI PARK: +386 70 311 971
BTC LJUBLJANA: +386 70 311 971
podpora@trenplus.eu