BTC: +38670216433 & TEHNOLOŠKI PARK: +38670312924 & CELJE: +38670312748 podpora@trendplus.eu

ICO je mehanizem zbiranja denarja. Je ena od najbolj enostavnih in učinkovitih metod za podjetja in posameznike, s pomočjo katerih zbirajo denar za svoje projekte ter za vlagatelje za vlaganje v projekte. Na nek način je ICO podoben IPO, pri katerem investitorju kupijo delež podjetja.

ICO (Initial Coin Offering) ali začetno ponujanje žetonov je nov način zbiranja kapitala za vse vrste projektov s prodajo kriptovalut. Večinoma ga uporabljajo tehnološki zagon.

Zgodovina ICO se je začela leta 2013, ko je bila prvi v lasti digitalne valute Mastercoin. Seznam trenutnih ICO-jev najdete na coinschedule.com in na drugih spletnih straneh.

Kako deluje ICO?

Projekt ali podjetje navede svoje namere z ICO z objavo tako imenovanega “whitepaper”. Tam pojasnijo projekt, njegove cilje, koliko kapitala potrebuje in druge informacije, ki vlagateljem pomagajo pri odločitvi, ali bodo sodelovali.

V zameno za izvedbo naložbe investitor dobi kriptovaluto projekta, ki se ponavadi imenuje žeton. Glede na projekt se lahko žetoni pridobijo v zameno za druge kriptovalute ali za fiat denar, kot so ameriški dolarji, evri itd.

ICO omogočajo ustanavljanje podjetij in drugih podjetij veliko lažje in hitreje kot na primer s prodajo delnic ali obveznic ali pridobivanjem posojil, saj je trg še vedno v veliki meri nereguliran in se jim ni treba ukvarjati s tveganim kapitalom ali bankami. Vendar pa lahko pričakujemo, da bo povečanje kapitala prek ICO postalo vedno bolj zapleteno, saj trg zori in uvajajo nove predpise.

Kako sta povezana blockchain in ICO?

Blockchain (veriženje blokov) ni Bitcoin ali kakšna druga kriptovaluta. Niso le kriptovalute tiste, ki uporabljajo blockchain. Enostavno rečeno, blok je skupina transakcij. Veriga je skupina blokov, ki so med seboj povezani. Te besede združite skupaj in dobite – blokchain (veriženje blokov).

Vsi ti bloki, povezani v verigo, tvorijo javno bazo podatkov. Ta podatkovna baza je javna, ker je v skupni rabi s stotinami ali tisočimi računalniki. Te računalnike lahko opišemo kot strežnike za blockchain/bazo podatkov.

Vsako spremembo baze podatkov mora preveriti več kot 51% računalnikov. Če niso preverjeni, spremembe ni mogoče izvesti. To zelo oteži vdor v podatkovne baze, ker bi morali vdreti v več kot 51% računalnikov, ti pa so navadno v lasti številnih različnih ljudi in podjetij.

Ta učinek se imenuje decentralizacija – kar pomeni, da podatkovna baza ni shranjena na enem mestu, temveč na več mestih.

Ko govorimo o “spremembah” v bazi podatkov, gre za transakcije podatkov. V primeru Bitcoina, na primer, to so transakcije bitkoinov – ljudje, ki prenašajo Bitcoin na druge ljudi.

Žetoni in pametne pogodbe

Transakcije, ki se zgodijo v bazi podatkov, niso omejene le na finančne transakcije, kot so tiste na Bitcoin blockchainu. Namesto tega so lahko vse, kar ima vrednost.

Na primer, vrednost posla je lahko hiša ali delež podjetja. Seveda ne morete fizično postaviti hiše ali deleža podjetja na blockchain. Namesto tega potrebujete nekaj, kar predstavlja vrednost hiše ali deleža podjetja. Žeton je ustvarjen, da predstavlja vrednost nečesa. Na primer hiše, električne energije ali delež podjetja.

Teh žetonov ni mogoče neposredno uporabiti za blokchain, saj lahko blockchain običajno obdelujejo samo transakcije lastne kriptovalute – ko Ether na Ethereum blockchainu in Bitcoin blockchainu.

Namesto tega žetoni morajo uporabljati aplikacijo.

Pametne pogodbe

Aplikacije, ki jih žetoni uporabljajo, se imenujejo pametne pogodbe. Izgledajo kot množica kod.  Da bi jih lahko uporabljali običajni uporabniki, razvijalci ustvarjajo dApps (decentralizirane aplikacije).

DApps si lahko ogledate kot vmesnik, ki ga vidite, ko uporabljate Instagram ali Twitter, vendar za Instagramom in Twitterom je serija kodiranih aplikacij. Te kodirane aplikacije so pametne pogodbe.

Te pametne pogodbe so edinstvene iz več razlogov. Ti razlogi vključujejo naslednje:

  • transakcije se lahko samodejno obdelujejo
  • Transakcije sprožijo nekateri pogoji, ki so zapisani v pametni pogodbi
  • Uporablja tehnologijo blockchain, zato ni mogoče spremeniti pogojev pametne pogodbe

ICO je mogoče primerjati z IPO. IPO je začetna javna ponudba – to je izraz, ki ga podjetje uporablja, ko prvič sprosti svoj del na borzo. Pred tem je bil lastniški delež družbe zaseben in njegove delnice niso bile na voljo javnosti. Pomembno je razumeti razlike med IPO in ICO.

Ko se podjetja kotirajo na borzi, lahko ljudje in podjetja, ki jih zanimajo podjetja, kupijo delnice v družbi za določeno ceno.

Delnice se lahko uporabljajo za glasovanje o posebnih ukrepih, ki jih podjetje sprejme, saj ste dejansko postali delni lastnik podjetja! Če družba dobro deluje, se vrednost njihovih deležev podobno poveča, in jih lahko kasneje prodate za dobiček.

ICO niso tako čisto podoben. ICO se lahko šteje kot sredstvo za množično financiranje.

Z ICO dobiš žeton. Ti žetoni vam ne dajejo nobene dolgoročne avtoritete ali lastništva nad projektom; so zgolj sredstva za projekt zbiranja sredstev.

Vendar, če projekt uspe, se lahko vrednost vašega žetona poveča. Torej, lahko prodate žeton za več kot ste ga kupili.

Zaključek

Zdaj, ko veste, kaj je ICO, upoštevajte, da so ICO novost, kar pomeni, da je zelo malo predpisov. Pri izbiri vlaganja v ICO morate biti vedno pozorni. Izredno pomembno je, da naredite svoje raziskave!

Razumeti morate ustvarjalce ICO in trg, na katerem deluje. Vedno preučujte in razmislite o njihovi sposobnosti, da pravočasno in v skladu s proračunom izvedejo projekt. Preberite več o tem, kaj projektih nameravajo delati s sredstvi, ki jih prejmejo, in preglejte njihov načrt, da vidite, kdaj načrtujejo začetek projekta.

TEHNOLOŠKI PARK: +386 70 311 971
BTC LJUBLJANA: +386 70 311 971
podpora@trenplus.eu