BTC: +38670216433 & TEHNOLOŠKI PARK: +38670312924 & CELJE: +38670312748 podpora@trendplus.eu

Izziv, kako zagotoviti varnost na trgu kriptovalut, je še vedno pereče aktualen. CNBC navaja, da je bilo v prvi polovici leta 2018 ukradenih okrog 1,1 milijarde dolarjev. Če vaše zneske enostavno pustite v kripto menjalnici oziroma tam, kjer ste jih kupili, tvegate večjo izpostavljenost hekerskim napadom. Kako zmanjšamo tveganje? Trenutno obstaja kar nekaj strategij – ena izmed njih je uporaba t.i. ‘denarnic’ (ang. wallet). Poglejmo si, kaj počnejo in zakaj je njihova uporaba smiselna.

Kripto-denarnica je sicer bolj podobna bančnemu računu kot pa denarnici v vašem žepu ali torbi. V takšni denarnici se shranjujejo dostopni podatki do vaše kriptovalute. Blockchain namreč deluje tako, da svojega deleža ne morete enostavno odstraniti in ga shraniti v sefu. Lahko pa shranite dostop do blockchaina v obliki varnih digitalnih kod, ki se jim reče zasebni ključi. Ko so ti v uporabi, se prikažejo kot lastništvo nad javno digitalno kodo (poznano kot javni ključ), ki se uporablja za dostop do vašega naslova za kriptovalute. V trenutku, ko se vaš zasebni in javni ključ ujemata, lahko uporabite vašo valuto.

 

Različne denarnice – različen nivo varnosti

Glavni razlog uporabe denarnic je seveda dodana varnost. Obstaja več tipov denarnic, zato se je najprej smiselno vprašati, kako nameravate uporabljati vaše kriptovalute. Na podlagi tega najdete ustrezno obliko. Tu vam predstavljamo nekaj pogostih možnosti, bolj natančen odgovor pa lahko dobite na posvetu v naših poslovalnicah.

 

Dostop preko brskalnika Offline denarnica
Namen uporabe: vsakodnevna uporaba dolgoročno shranjevanje kriptovalut, investicije
Primer: mobilne denarnice in brskalniki računalniške, papirnate in fizične denarnice

 

TIP DENARNICE
Programska
(software wallet)
– osnovane na programski opremi
– v treh formatih: za PC, mobilni telefon
ali preko brskalnika
Fizična
(hardware wallet)
– fizična zunanja naprava
– hrani zasebne ključe uporabnika preko
varnostnega čipa (uporaba PIN kode,
gumba in zaslona)
Papirnata
(paper wallet)
– na papir natiskani podatki
– preko uporabe QR kode

* Potrebno je opozoriti, da mnoge izmed denarnic podpirajo samo eno vrsto kriptovalute. Zato je za hrambo več valut potrebno več strategij ali pa izbira primerne verzije      denarnice.

V nadaljevanju si podrobneje oglejmo fizične denarnice. Zakaj jih izpostavljamo posebej? Ker trenutno veljajo za najbolj varen način, kako hraniti vaše kriptovalute.

 

Fizična denarnica (Ledger)

Gre za majhno zunanjo napravo, ki hrani zasebne ključe uporabnika. Primer fizičnih denarnic so Trezor, Ledger, Keep Key, Bitlox.

Za praktičen prikaz vzemimo Ledger Nano S. Naprava zavaruje občutljive prenose preko PIN kode in robustne varnostne metode: transakcijo morate namreč dodatno potrditi s fizičnim pritiskom na vgrajeni gumb. S tem se zavarujete pred potencialnim manipuliranjem z vašimi transkacijami s strani tretje osebe. Napravo povežete s katerimkoli računalnikom preko USB vhoda, vgrajen ekran pa omogoča dvojni pregled in potrditev vsake transakcije.

Ledger wallet fizična denarnica za kriptovalute

Ledger wallet – fizična denarnica za zaščito kriptovalut

S takšno denarnico lahko pošljete ali sprejmete plačila, preverite vaše račune in upravljate z več naslovi za vsako kriptovaluto. Uporabljate lahko Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ethereum Classic itd.

 

Kakšno varnost prinaša Ledger tehnologija

Papirnate denarnice sicer slovijo kot najcenejša rešitev za shranjevanje vašega dostopa do kriptovalute. Nenazadnje gre le za kos papirja, na katerem je natiskana QR koda, naslov kriptovalute (cryptocurrency address) in zasebni ključ. Papir je stara in varna oblika shranjevanja vendar:

 • če papir izgubite (in nimate varnostne kopije), izgubite tudi dostop do vaših kriptovalut
 • zapletene za uporabo (nepraktične za redno uporabo), zato predstavljajo visoko nevarnost, da si v postopku onemogočite dostop do vaših valut
 • varne so samo, dokler niste v interakciji z internetom: za uporabo kriptovalut namreč še vedno potrebujete programsko opremo

Programska oprema oziroma programske denarnice so zato bolj praktične za uporabo kot papirnate:

 • Če jih uporabljate kot računalniške programe: nosite popolno odgovornost za hrambo in zaščito vaših podatkov. Problem zaščite se pojavi pri hekerskih napadih in v primerih, če se vam pokvari strojna oprema.
 • Če jih uporabljate kot aplikacijo na telefonu: hiter dostop, zelo primerno za vsakodnevno uporabo. Ostale prednosti in slabosti so podobne kot pri računalniških programih ali pa pri dostopanju z brskalnikom.
 • Brskalnik: do njih lahko dostopate preko katerekoli naprave. Problem pa je, ker se zasebni ključi hranijo pri nekom tretjem in ne na vaši lokalni napravi. Zato je tu na mestu vprašanje: Koliko zaupate tretji osebi in varnosti, v katero vlaga? Še ena potencialna nevarnost uporabe brskalnika je, da lahko kot uporabnik nevede zatavate na lažno kopijo spletne strani. Tam vtipkate vstopne podatke, ti pa gredo k spletnim napadalcem, ki jih uporabijo pri kraji vaše investicije.

Ledger fizične denarnice krpajo slabosti papirnatih in programskih na sledeč način:

 • Zasebni ključi so so kriptirani (‘zakodirani’) in ne morejo biti preprosto prekopirani iz denarnice;
 • Zasebni ključi niso direktno v stiku z računalnikom in njegovimi programi, zato ponujajo zaščito pred računalniškimi virusi in računalniškimi napadi:
 • Večino časa je programska oprema fizičnih denarnic odprtokodna, kar uporabnikom omogoča preverjanje celotnega delovanja naprave;
 • Dodaten nivo varnosti (varnostni čip): izognete se direktnemu vnosu zasebnega ključa v računalnik z uporabo PIN kode;
 • Če se Ledger naprava poškoduje ali izgubi: dostop si povrnete na novi napravi preko ‘seed words‘ (gre za dolgo kačo naključnih besed, ki jo dobite ob nakupu);
 • Poln dostop do lastništva vaših Bitcoinov;
 • Do vaših kripto-naložb dostopate kadarkoli in kjerkoli (seveda kadar imate napravo s seboj).


POSKRBITE ZA VARNOST VAŠIH KRIPTOVALUT

 

Trg še nima enotnega odgovora na to, kako najbolje poskrbeti za varnost naših naložb v kriptovalute. Obstaja veliko možnosti zaradi česar se je težje odločiti za pravo izbiro.

Vabljeni, da pridete na posvet o tem, kateri načini varovanja najbolje ustrezajo vaši uporabi kriptovalut. V ponudbo smo dodali še brezplačno testiranje fizičnih denarnic. Ne tvegajte, temveč si pravočasno zagotovite ustrezno zaščito vaših investicij.

Odprti smo vsak dan do 21h, dodatno pa nudimo možnost vplačila/izplačila tudi ob sobotah.
Obiščite nas in dovolite, da skupaj spišemo uspešno zgodbo.

TEHNOLOŠKI PARK: +386 70 311 971
BTC LJUBLJANA: +386 70 311 971
podpora@trenplus.eu