BTC: +38670216433 & TEHNOLOŠKI PARK: +38670312924 & CELJE: +38670312748 podpora@trendplus.eu

Ethereum je takoj za Bitcoinom druga najbolj uveljavljena blockchain platforma. Glavni cilj Ethereuma je spodbujati razvoj aplikacij, hkrati pa zagotavljati varno globalno platformo za njihovo delovanje. Zaradi tega mnogi imenujejo Ethereum »Veliki svetovni računalnik«.

Skupina programerjev ga je pričela razvijati leta 2013. Pomagali so si z znanjem o delovanju Bitcoin tehnologije in ob podpori Švicarskega podjetja ter zasebnih investicij.

Bitcoin je oče vseh kriptovalut, njegov glavni motiv je bil zagotoviti ekonomsko svobodo posameznika in uiti nadzoru bank, vlad in podobnih posrednikov. Z njim se je zagnal razvoj kriptovalut in blockchain omrežij. Tako je tudi Ethereum za osnovo vzel njegov protokol. Čeprav je iz vidika vrednosti kriptovalute na trgu za Bitcoinom pa je v resnici mnogo močnejši od Bitcoina. V čem?

 

ETHEREUM = računalnik v velikosti celega sveta

Bitcoin uporablja blockchain tako, da knjiži denarne transakcije, medtem pa Ethereum koristi svoj blockchain za zapisovanje, shranjevanje in izvajanje celega mnoštva računalniških programov. Vsak, ki ima na svojem računalniku programsko opremo Ethereuma, sodeluje pri delovanju računalnika, ki se razteza čez cel svet. Imenuje se Ethereum Virtual Machine.

Ethereum dovoljuje uporabnikom, da zgradijo različne sisteme. Primer tega je izum in vpeljava pametnih pogodb (ang. smart contracts). Pametna pogodba je računalniški program, ki deluje na omrežju Ethereuma. V mnogih pogledih spominja na običajno pogodbo, le da za njeno interpretacijo ne potrebujemo pravnikov. Z njimi se na primer prenašajo digitalne valute ali pa se shranjujejo izmenjave.

Ethereum je:

 • Odprta in javna blockchain platforma
 • Prvi blockchain, ki deluje na osnovi pametnih pogodb (smart contracts)
 • Uporablja dve kriptovaluti: prva je »Ether«, druga pa »Gas«, ki se uporablja le za transakcije znotraj Ethereuma
 • Vsakemu programerju dovoljuje ustvarjanje aplikacij, ki uporabljajo Ethereum blockchain
  (aplikacije, ki delujejo na tem omrežju se imenujejo Dapps)

 

ALI STE VEDELI: 2 zanimivosti o Ethereumu

 1. Močna skupnost

Ethereum ima izredno močno skupnost razvijalcev. To je glavni razlog, zakaj je tako močan in zakaj mu napovedujejo dolgo življenjsko dobo. Odgovor na to, kako mu bo uspevalo, ni odvisen od denarja, ki je vezan nanj, temveč od omenjenega omrežja ljudi, ki verjame in želi, da omrežje uspeva. Zelo lep primer tega je dogodek, ko je Hacker napadel denarnice, ki so vsebovale Ether. V trenutku, ko so zaznali zlonamerno aktivnost, se je skupina ljudi v skupnosti zavzela in vdrla v preostale ogrožene denarnice, ki še niso bile napadene. Kriptovaluto so prenesli na varno in jih nato vrnili lastnikom. Tako so rešili izgubo dodatnih 150 milijonov dolarjev.

 1. Ethereum podpirajo velika podjetja

EEA (Enterprise Ethereum Alliance) je je prva neprofitna globalna organizacija, kjer se povezujejo številni start-upi, raziskovalne skupine in nekatere vodilne korporacije (gre za velika imena kot so Samsung SDS, Toyota Research Institute, Banco Santander, Microsoft, J.P.Morgan, Merck GaA, Intel, Deloitte, DTCC, ING, Accenture, Consensys, Bank of Canada and BNY Mellon). Organizacija se posveča usklajevanju uporabe in razvoja Ethereuma za podjetniško okolje.

 

Prihodnost Ethereuma

Kot ena najuspešnejših platform v blockchain industriji omogoča razvoj številnih inovacij. V ta namen ima veliko skupnost ljudi, ki sodelujejo v omrežju in izvajajo mnoge projekte. Takšni projekti so na primer Aragon ali pa Loom Network.

Na spodnjem seznamu je navedenih nekaj področij, na katerih poteka aktiven razvoj:

 • Računalništvo v oblaku
 • Decentralizirano zavarovanje pridelkov (prav berete, Etherisc je decentraliziran protokol za zavarovanje, ki hoče zaobiti težek zavarovalniški mehanizem, primer tega pa je njihova https://crop.etherisc.com/ )
 • Tržne napovedi (npr. projekt Augur)
 • Decentralizirani viri podatkov

Zaradi tega ostaja med centralnimi silami, ki oblikujejo svet kriptovalut in blockchain tehnologije. Neprenehna nadgradnja standardov, predana skupnost razvijalcev in ostalih sodelavcev zagotavljajo Ethereumu pomemben položaj v prihodnosti.

Odločite se za nakup Ethereuma. Nudimo pomoč in hiter nakup (ali prodajo).

Odprti smo vsak dan do 21h. Možnost vplačila/izplačila je tudi ob sobotah.
Obiščite nas in dovolite, da skupaj spišemo uspešno zgodbo.

TEHNOLOŠKI PARK: +386 70 311 971
BTC LJUBLJANA: +386 70 311 971
podpora@trenplus.eu